Shortfiller sigaren


Sigaren
Een sigaar bestaat altijd uit 3 onderdelen, van buiten naar binnen zijn dat achtereenvolgens:

  • Dekblad: het buitenste blad wat de sigaar niet alleen zijn aanzien geeft, maar ook voor 50% bepalend is voor de smaak van de sigaar.
  • Omblad: het blad onder het dekblad wat ervoor zorgt dat het binnengoed bij elkaar wordt gehouden.
  • Binnengoed: dit is het midden van de sigaar en geeft de sigaar uiteindelijk zijn volume.

 

Shortfiller sigaren / Nederlandse sigaren
Bij shortfiller sigaren bestaat het binnengoed uit kort (short) gekapte (gebatteerde) en versnipperde tabak (Tripa corta). Shortfillers worden ook wel “droge sigaren” genoemd.
Deze sigaren bewaar je niet in een zogenaamde klimaatkamer of Humidor. Op de dag van vandaag worden deze sigaren machinaal gemaakt. Sommige modellen worden nog met de hand afgewerkt omdat de vorm te complex is, hierbij kan gedacht worden aan een bolknak. Het voordeel van gekapt binnengoed is dat je een smakelijke melange kunt samenstellen door middel van meerdere tabakssoorten. Voor het dekblad gebruikt men voornamelijk Brasil of Sumatra tabakken. Meer dan 95% van alle sigaren, die in Nederland gerookt worden, behoren tot de shortfillers.

Binnen de shortfiller sigaren kan men kiezen uit de volgende modellen:

  • Cigarillo

Dit is een klein model, geschikt voor het kortere rookmoment. Door zijn bescheiden diameter ontwikkelt zich een aroma dat het midden houdt tussen pittig en zacht.

  • Tuitknak

Dit is het meer authentieke model. Te roken aan het wat bredere eind en aan te steken aan het spitse eind.

  • Senoritas

Dit is het meest gerookte model dat het rijkere aroma van de grotere sigaren combineert met het kortere rookmoment van de kleinere modellen.

  • Wilde senoritas

De wilde senoritas is een senoritas met flos. Een evenwichtige sigaar die dankzij het ietwat ongeorganiseerde einde het voorvoegsel “wild” heeft meegekregen.

  • Panatella

Dit elegante model heeft als voornaamste kenmerk dat ze relatief zijn in verhouding tot hun dikte. De Panatella wordt vooral door vrouwen en jongere rokers gewaardeerd.

  • Corona

Dit is het grootste model en wordt ook wel de koning onder de sigaren genoemd. Om deze sigaar te roken moet men echt de tijd nemen. Dit is een de ultieme after-dinner sigaar.