Longfiller sigaren


Sigaren
Een sigaar bestaat altijd uit 3 onderdelen, van buiten naar binnen zijn dat achtereenvolgens:

  • Dekblad: het buitenste blad wat de sigaar niet alleen zijn aanzien geeft, maar ook voor 50% bepalend is voor de smaak van de sigaar.
  • Omblad: het blad onder het dekblad wat ervoor zorgt dat het binnengoed bij elkaar wordt gehouden.
  • Binnengoed: dit is het midden van de sigaar en geeft de sigaar uiteindelijk zijn volume.

 

Longfiller sigaren / Caribische sigaren
Een longfiller sigaar is opgebouwd uit drie delen:

  • Dekblad, ook wel Capa genoemd, dit is een tabaksblad om de sigaar te omhullen.
  • Omblad, ook wel Capote genoemd
  • Binnengoed, ook wel Tripa genoemd.

Het binnengoed is een mengsel van verschillende lange (long) bladeren. deze bladen worden weer verdeeld in drie soorten: de Ligero, dit is het bovenste blad van de tabaksplant die het meeste zonlicht krijgt. Deze bladeren geven de sigaar zijn kracht. De Sego, deze bladeren geven de sigaar zijn aroma. Als laatste de Volado, deze bladeren worden onderaan de plant geplukt en zorgen voor de verbranding.

Bij een longfiller sigaar bestaat het binnengoed, zoals hierboven ook genoemd, uit hele of halve tabaksbladeren die door een sigarenroller met de hand in een omblad worden gerold waardoor hij uiteindelijk zijn ronde sigarenvorm krijgt. Later wordt er weer met de hand een dekblad omheen gerold. Om de rookkanalen in het binnengoed soepel te houden en de smaak te waarborgen moet een longfiller vochtig (65-75% relatieve luchtvochtigheid) bewaard worden in een zogenaamde Humidor.

Longfiller sigaren zijn altijd handgemaakt en komen overwegend uit het Caribische gebied. Omdat een longfiller handgemaakt wordt, dient het mondeinde voor het roken geknipt te worden. Dit kan op 2 manieren gedaan worden: met een roundcutter of met een schaar.

Om optimaal van een longfiller sigaar te kunnen genieten is het belangrijk om de tijd er voor te nemen en er even voor te gaan zitten zoals men dit ook doet met een goed glas wijn.